ایران دریلینگ: در اجرای نقشه جامع علمی کشور و به منظور شناسایی، گرداوری و حفاظت از داراییهای فکری صنعت نفت و گسترش ارتباط محققان دانشگاه با صنایع و دستگاههای اجرایی، دستورعمل حقوق مالکیت فکری صنعت نفت از سوی وزیر نفت ابلاغ شد. به گزارش ایران دریلینگ و به نقل از شانا، دستورعمل حقوق مالکیت فکری صنعت نفت، در اجرای نقشه جامع علمی کشور و بند «۶»از جزء «ث» ماده (۳) قانون وظایف و اختیارات وزارت نفت، به منظور احصا و حفاظت از داراییهای فکری حاصل از فعالیتهای کارفرمایان، پیمانکاران، کارکنان صنعت نفت و تبیین، تنظیم و مدیریت روابط ذینفعان از منظر حقوق مالکیت فکری، مدیریت نوآوری، ایجاد انگیزش برای توسعه پژوهشهای کاربردی و گسترش ارتباط محققین دانشگاه با صنایع و دستگاههای اجرایی از سوی بیژن زنگنه ابلاغ و خاطرنشان شده است، مسئولیت تفسیر، نظارت بر اجرا و بهروز رسانی این دستورعمل بر عهده معاونت مهندسی، پژوهش و فناوری است.
بر اساس این گزارش، در ماده ۱ این ابلاغیه، به دامنه شمول این دستورعمل اشاره شده و کلیه مصادیق داراییهای فکری شامل ثبت اختراع (پتنت)، نرمافزارهای رایانهای، اسرار تجاری، مدلهای مصرفی، طرحهای صنعتی و نقشه مدارهای مجتمع که در نتیجه قراردادهای پژوهش و فناوری که یک طرف آن، شرکتهای اصلی و فرعی وزارت نفت باشند و همچنین در نتیجه فعالیتهای علمی، پژوهشی و فناورانه کارکنان رسمی، پیمانی و قراردادی صنعت نفت در حوزههای مرتبط با ماموریت سازمانی حاصل شود، در این دامنه قرار گرفتهاند. تعاریف و مستندات این مصادیق در ماده ۲ ابلاغیه تشریح شده است. ماده ۳ به حقوق مالکیت فکری در قراردادهای پژوهش و فناوری و ماده ۴ به حقوق مالکیت فکری کارکنان رسمی و قراردادی صنعت نفت از نتایج فعالیتهای علمی، پژوهشی و فناورانه اشاره دارد.
ماده ۵ دستورعمل حقوق مالکیت فکری صنعت نفت به موضوع مراجع تصمیمگیری پرداخته است که بر مبنای آن، انتشار دستاوردهای پژوهشی در قالب تدوین و انتشار مقالات و نرمافزارهای چندرسانهای با مجوز مدیر پژوهش و فناوری شرکت اصلی یا رئیس پژوهش و فناوری شرکت فرعی خواهد بود و تصمیمگیری در باره نحوه ثبت دستاوردهای پژوهشی در حیطه اختیارات مدیرعامل شرکت اصلی/فرعی قرار میگیرد. همچنین تصمیمگیری در باره اعطای حقوق مادی ناشی از مالکیت فکری به پدیدآورنده/پدیدآورندگان حقوقی بر اساس آورده آنان و نیز تجاریسازی داراییهای فکری خلق یا کسب شده در حیطه اختیارات هیئت مدیره شرکت اصلی/فرعی قرار خواهد گرفت و مرجع تصمیمگیری در مورد دانشگاه صنعت نفت، پژوهشگاه صنعت نفت، موسسه مطالعات بینالمللی انرژی و پژوهشکده ازدیاد برداشت از مخازن نفت و گاز نیز در ماده ۵ مشخص شده است.
محل تامین هزینهها، موضوع ماده ۶ این دستورعمل است که بر اساس آن، هزینههای شناسایی، ثبت و مدیریت داراییهای فکری، آموزش نیروی انسانی، رصد و تحلیل اطلاعات ثبت اختراع رقبای داخلی و بینالمللی و تهیه گزارشهای فنی و مدیریتی، از محل اعتبارات پژوهشی شرکتهای اصلی/فرعی تامین خواهد شد. در بخشی از ماده ۷ دستورعمل حقوق مالکیت فکری صنعت نفت نیز تصریح شده است که کلیه شرکتهای تابعه وزارت نفت، دانشگاه صنعت نفت، پژوهشگاه صنعت نفت، موسسه مطالعات بینالمللی انرژی و پژوهشکده ازدیاد برداشت از مخازن نفت و گاز، موظفند به صورت سالانه گزارشی از اقدامات صورت گرفته در اجرای این دستورعمل را به معاونت مهندسی، پژوهش و فناوری وزارت نفت ارائه کنند.
کد خبر : 2401
ارتباط با سردبیر : info@IranDrilling.ir